Storage-et építünk I

On 2013/09/23, in Macintosh, Storage, by Taracque

storage-I

A helyzet az, hogy egyre sürgetőbbé vált az XRaid storageünk kiváltása valami mással, az diszkek 36.000 órát mentek (lekopogom meghibásodás nélkül), de ami késik nem múlik.

Olyan storage-et szeretnék, ami tud menni a Mac szerverekkel (legalább addig, amíg ki nem derül, hogy mire lehetne cserélni az OS X Servereket), de jól menjen a VMWare ESXi alapon futó Windows szervereket futtató virtuális szerverekkel, mindenezt lehetőleg olcsón.

Az Apple a Promise VTrak-et ajánlja, ami elég jónak tűnik, csak az a baj vele, hogy itthon nem igazán használ ilyet senki. Ismerve hogy az Apple mennyire veszi komolyan a szervíz alkatrész utánpótlást, 2-3 hét mire bármilyen alkatrész beérkezik ehez a dobozhoz. További gond, hogy az FC arhitektúra miatt nem olcsó játék a szervereket rákötni, és az ára is kissé borsos.

A fentiek alapján (persze jó pár kész storage-et megnéztem) oda jutottam, hogy építünk inkább egy storage-et, tanulni is jó lesz, és nem utolsó sorban nem kevés pénzt meg lehet vele spórolni.

Hosszas tesztelgetés után az alábbi komponensekre esett a választás:

10Gb/s iSCSI kapcsolat lesz a szerverek és a storage között, ez elég költségtakarékos, és rendkívűl gyors.

NAS4Free operációs rendszer fogja hajtani a storage-et. Megnéztük a Nexenta-t, a FreeNAS-t. A Nexenta azért esett ki, mert 16TB felett fizetni kell érte, nem is keveset, a NAS4Free pedig egyszerűen sokkal szimpatikusabb volt mint a FreeNAS.

Most ott tart a dolog, hogy vettünk egy Supermicro SuperServer 6027R-72RFTP+ gépet, abba tettünk processzort (2×2.4Ghz 4magos Xeon), illetve 64GB ramot. Első nekifutásra kapott két darab 3TB-os diszket, hogy tudjuk tesztelni, Mac oldalon Atto FastFrame NS12 kártya került a gépbe.

Finder alól 220Mbyte/sec olvasás, és 190Mbyte/sec írási sebességet produkál a cucc, ami némiképp kiábrándító, de ennél többet a gép saját SATA diszkjeivel sem tud, élek a gyanúperrel, hogy itt az OS X nek van valami problémája.

 

Leave a Reply

Or

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.