WWDC 2012

On 2012/06/12, in Macintosh, by Taracque

Tegnap lezajlott a WWDC 2012 megnyitója, és valószínűleg a legtöbb Apple fan kissé csalódott, a pletykaoldalak által jósolt bejelentések csak részben teljesültek.

A Retina kijelzős MacBook Pro-t ugyan bejelentették, de mindösszesen csak 1 gép kapja meg az új nagy felbontású kijelzőt, és egyenlőre olyan áron, hogy az még tőlünk nyugatabbra is csak tehetősebbek engedhetik meg maguknak. (óva intenék mindekit attól, hogy +2 év garancia nélkül ilyen gépet vegyen. Minden az alaplapon van, bármi elromlik benne – márpedig az SSD biztosan elromlik – az alaplap cserét jelent)

Nem jelentettek be új iPhone-t, amire mindenki számított, bár az Apple részéről teljesen logikus, hogy nem jelent be jóval megjelenés előtt egy új terméket (lásd Osborne effect), láttunk pár dolgot az iOS 6-ból, ami kis hazánkba csak pár év múlva fog eljutni, biztosan nem lesz a magyar a Siri által támogatott top 10 nyelvben. Viszont elég egyértelmű irányt vázolt fel az Apple, az iTunes őkoszisztéma köré, és alá szerveznek mindent.

Már rég nem a hardver a lényeg, hanem az a 400 millió iTunes előfizető, akik egy klikkre vannak attól, hogy lehúzzák a bankkártyájuk az Apple valamelyik áruházában. Összehasonlítás képen a Facebook-nak 900 millió tagja van, valószinűleg ha a Facebook olyan közel tudna kerül ennek a 900 millió felhasználónak a pénztárcájához mint az Apple, akkor a Facebook részvények sem arra mennének amerre most teszik.

Az Apple 5 milliárd (nem tévedés) dollárt fizetett ki a fejlesztőknek az App Store eladások után (ami azt is jelenti, hogy több mind 2 milliárod ő maga is bekaszált), de még ennél is döbbenetesebb az, hogy ebből 3 milliárdot az elmúlt másfél év alatt alatt fizettek ki. Ez az 5 milliárd dollár csaknem a magyar GDP 4%-a. És ez nem az Apple teljes bevétele, ez „csak” egy bevételi forrás.

És ezen felűl az Apple szépen beköltözik a kocsinkba, az iPhone-al fogunk fizetni, és ahová az Apple egyszer beteszi a lábát, onnan nagyon nehéz lesz kipaterolni.

Érdekes módon az a Mac Pro, ami a valamikori Apple törzs felhasználóknak készül (DTP és egyéb pró alkalmazások futtatására) szépen csendben haldoklik, csendben ugyan feltolták az órajelet 15%-al, de sem SATA3, sem Thunderbolt, de még csak USB3 sem került a gépbe. Egyszerűen felhúzták a processzor órajelét, semmi más nem történt.

Ha az ember optimista, akkor abban reménykedhet, hogy a Mac mini fogja leváltani a Mac Pro-t csak nem készültek el vele időben. Ez lehet hogy furcsán hangzik, de a Thunderbolt-al nincs szükség a PCI csatlakozókra, a Thunderbolt ugyanazt tudja, csak nem kell hozzá szétszedni a dobozt. Egy ideális világban lennének külön dobozok, annyit is olyat kapcsolunk össze, amennyit, és amilyet szeretnénk. Ha kell még CPU, akkor rádobunk a torony tetejére még egy Minit, ha kell bele nagyobb 3D teljesítmény akkor rádugunk egy nVidia dobozt… Szép lenne…

 

2 Responses to WWDC 2012

  1. What’s up to every , because I am in fact eager of reading this webpage’s post to be updated on a regular basis.

    It consists of pleasant data.

  2. mikalharry says:

    Adobe Photoshop Lightroom makes it easy to edit, organize, and share photos in various ways. It gives you powerful and easy-to-use tools and advanced controls to make your photos look amazing. With Lightroom, you can also organize and edit your photos anywhere and anytime.

Leave a Reply

Or

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.