Vettem egy MX-5-öt

On 2021/04/10, in Miata, by Taracque

A dolog úgy kezdődött, hogy egy ideje nézegettem, hogy milyen élményautót lehetne venni, mert ugyan elfurikázom a gyerekeket az ix55-el, de ezt finoman szólva sem lehet élvezetesnek nevezni.

Összeszedtem hát, hogy milyen paramétereknek kell megfelelni a járgánynak:
Legyen hátsó kerék hajtású
Legyen lehajtható a teteje (convertible)
Legyen 2 személyes
1.5m forint környékén normális darabot lehessen venni
Legyen benne működő klíma és ülésfűtés
Legyen színes (ne szürke, ne fekete, ne fehér)

Amit biztosan tudtam, hogy a BMW, Mercedes és a Smart-ok nem jöhettek szóba, aranyos autót akartam, nem hivalkodót. Adta magát a Mazda MX5 (amiből rengeteg van) és a Toyota MR2 (amiből meg alig), ezért ez utóbbit kezdtem keresni, hamar kiderült, hogy idehaza MR2-t nem fogok találni a fenti paraméterekkel, mert ami az árban közeli, abban nincs klíma, és amúgy is nagyon alacsony a kínálat. Elkezdtem tehát nyugat felé nézelődni, és sikerült is találni egy MR2-t auszrtiában, a határól nem messze, az árban is sikerült megállapodni (4200 €), majd amikor ki kellett volna menni az autóért lezárták a határokat, kereskedő meg nem várt, eladta. A pandémia miatt letettem a külföldi vásárlásról, túl nagy macerának éreztem.

Így aztán maradt a Mazda MX5, amiből a megadott árból a 2. széria (NB) és a 3. széria (NC) alja jöhet ki esetleg. Nekem az NB külsőre sokkal jobban tetszik, abból is facelift-es verzió, mert azokban már van ABS, és hát tudok én hülye lenni, nem baj ha a technika kicsit vigyáz rám.

Utánaolvasva ezek nagyon szeretnek rozsdásodni, kiokosítottam magam a YouTube-ról (https://www.youtube.com/watch?v=PHrR9j7gNjY), aztán nézegettem a hahu-n a hírdetéseket. A feltételeimnek megfelelő persze itt sem volt, vagy nem volt klíma (vagy nem működött), vagy a képek alapján is annyira rozsdás volt, hogy azzal szórakozzon valaki más.

Majd április elején talán megjelent egy hirdetés, ami majdnem stimmelt, színben nem (fekete volt) és árban is felette volt az elképzelésnek, de amúgy ígéretesnek tűnt. Felhívtam az eladót, hogy alkuképes-e az ár, mert az általa megadott 2m forint nekem sok volt, én meg úgy nem akartam lemenni Siófokra, hogy ott derül ki hogy esély sincs megállapodni.

Április 8.án megnéztem az autót, akkor kifogástalannak tűnt, mentem egy próbakört (ezt nem kellett volna 🙂 ), és úgy éreztem, hogy ez az, ez kell nekem. Alap 1.6-os, feszes futóművel, jó tetővel, minden működik benne, és csak apróbb rozsdásodások látszanak rajta.

Így aztán kis alkudozás után másnap elhoztam az autót. Ahogy jöttem haza Siófokról fülig ért a szám, soha nem élveztem ennyire a vezetést.

 

Leave a Reply

Or

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.