Nyomtatás a Finder-ből

On 2010/04/30, in Macintosh, by Taracque

Az OS 9 óta hiányzik az a funckió, hogy a Finder-ből bármilyen dokumentum kinyomtatható legyen egy mozdulattal. Alternatív megoldásként persze használható az, hogy az ember a Finder-ből ráhuzza a nyomtató dokkon rögzített ikonjára a dokumentumot, de azért egy Cmd-P mégiscsak felhasználóbarátabb megoldás lenne.Az Automatorban azonban minden ehhez szükséges dolog megtalálható, a teendő a következő:

Az Automatort elidnítva az inditó képernyőn ki kell választani, hogy Service-t szeretnénk létrehozni. Ezután a mellékelt képernyő fotó alapján létre hozható az a folyamat, ami a kiválasztott filet vagy foldert kinyomtatja. Fontos, hogy a „Service receives selected” legördülő menü „files or folders”-re legyen állítva, mert ellenkező esetben („documents” beállításoknál) csak azokat a dokumentumokat fogja kinyomtatni, amelyeket a Finder külső program segítsége nélkül tud kezelni, ezek pedig jellemzően a képek illetve a PDF fileok.

Ha ezzel megvagyunk, akkor Save, és adnjunk neki nevet, legyen mondjuk Print Document.

Ezután a System Preferences Keyboard vezérlőjének Keyboard Shortcuts nevű béállításai között a Services listájában megjelenik a Print Document nevű kis folyamatunk, amihez a Cmd-P billentyűparancsot hozzá tudjuk rendelni.

Az automatornak hála ez a megoldás több kijelölt dokumentumot is képes lekezelni, szépen kinyomtatja őket egymás után.

Ennek a megoldásnak az az érdekessége is megvan, hogy egy mappát kijelölve annak tartalmát nyomtatja ki (igaz egy formázatlan listaként, de a semminél jóval több)

Tagged with:  

Leave a Reply

Or

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.