Szerver? Minek…

On 2010/11/11, in Macintosh, by Taracque

November 5.én az Apple bejelentette, hogy az XServe termékcsaládot kivezeti a gyártásból, és Január 31 után nem rendelhető, valamint 2011 után csak szervízalkatrész értékesítenek hozzá. Magyarán szólva az Apple kivonult a szerver piacról, teszem hozzá nem minden előzmény nélkül, de ez most a korábbi fiaskóknál kicsit nagyobb horderejű lehet, hacsak

Steve atyánk nem forgat valami disznóságot a fejében.

Az Apple által javasolt alternatívák a Mac Pro Snow Leopard serverrel, illetve a Mac mini szerver használata, a gond ezekkel az, hogy egyik sem képes kiváltani az XServe gépeket.
Hogy miért is? Aki Rack-be szerelhető szervert vesz, az ezt azért teszi (általában), mert olyan szerverterme van, ahol normális infrastruktúrában üzemeltet szervereket. Ide egy Mac Mini kevés (mind teljesítmény, mind bővíthetőség szempontjából), a Mac Pro pedig azon felűl hogy nem szerver, bázikusan sok helyet foglal el. (2 Mac Pro 12 Unit, 2 XServe csak 2 Unitot foglal el)

Ez persze csak az u.n. pró felhasználóknál okoz problémát, 15-20 irodai felhasználó kiszolgálására valóban elég a Mac Mini szerver, de teszem azt egy egyetemi környezetben, ahol 6-800 gépet szolgálnak ki 40 szerverrel, ott nincs menekülés. És szigorúan szakmai szemmel nézve jelen helyzetben az egyetlen épeszű megoldás a Mac rendszerek kivezetése, és Windows alapú PCkel történő helyetesítése. Persze ki lehet szolgálni a Mac-es gépeket Windows-os, vagy akár linuxos szerverekről, de pont az az előny veszik el, hogy az Apple deszktop gépek jól mennek az Apple szerverekkel.

Arról nem is beszélve, hogy mindez azt is előrevetíti, hogy az olyan pro termékek mint pl. a Final Cut Server is nehezebb helyzetbe kerülnek, nem beszélve az XSan-ról. Nem lehet felépíteni egy Final Cut-ra épülő studiót úgy hogy homogén Apple rendszer szolgálja ki, mert nincs olyan szerver amit be lehet tenni. A Mac Pro jó gép de nem szerver, ezért aki komolyan gondolkodik nem is fogja annak használni.

Megoldás persze lenne, csak az Apple nem mond semmit, de lehet hogy ennek oka van. Ha jót feltételezünk az Apple-ről, akkor nem akarja megszivatni a pro felhasználókat, és amint kiürül a felhalmozott XServe készlet, bejelentik, hogy Mac OS X Servert szabad ezentúl VMWare platformon is futtatni. Ezzel a megoldással a kecske is jóllakna (aki szervert akar vehet azt), és a káposzta is megmaradna (nem kell az Apple-nek drágán szervert fejlesztenie), de ez most még csak optimizmus, és koránt sem valószinű, hogy az Apple meglépné ezt. Mint ahogy azt sem tette meg, hogy valamely másik gyártó (Dell, HP, Lenovo stb…) inteles szerverére rámatricázza, hogy Apple, és eladja.

 

Leave a Reply

Or

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.